Sadbové brambory - kvarteto
Sadbové brambory - kvarteto
   
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.

Sadbové brambory - kvarteto

Solanum tuberosum - Objednací číslo 9906024
Počet kusů v balení:12 ks
Bramborové kvarteto Kiepenkerl 'Reifezeit' obsahuje čtyři odrůdy sadbových brambor: Bellarosa, Sieglinde, Agria a Jelly. •BELLAROSA• Velmi raná konzumní odrůda, s červenou hladkou slupkou a žlutou dužinou. Je odolná vůči háďátku i jiným nemocem brambor. Varný typ B. (4 hlízy) •SIEGLINDE• Tato odrůda má velmi pevné hlízy, které si při vaření drží svůj tvar a barvu. Jedna z nejstarších německých odrůd. (2 hlízy) •AGRIA• Žlutá středně hrubá slupka, žlutá dužina. Oválné velké hlízy. Velmi chutné, varný typ B. Vhodné pro zpracování na hranolky, bramborové kaše a vločky. Dobře se loupají. Rezistentní vůči háďátku. Poloraná až polopozdní odrůda. Velmi vysoký výnos. (2 hlízy) •JELLY• Polopozdní až pozdní odrůda s vysokým výnosem vzhledných velkých hlíz, hlízy jsou oválné. Slupka i dužina jsou žluté. Příjemná chuť, netmavnoucí dužina. Rezistentní proti rakovině brambor a háďátku. Varný typ B. (4 hlízy)
297,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

STANOVIŠTĚ:
Slunné až polostinné, vzdušné

PŮDA:
Lehká až středně těžká, humózní, kyprá.
Brambory špatně snáší těžké a podmáčené půdy.

NAKLIČOVÁNÍ SADBY:
během února až začátkem března hlízy naskládejte do bedýnek tak, aby část s více očky směřovala vzhůru, bedýnky umístěte na světlé místo s teplotou 12–15 °C a nechte hlízy naklíčit, trvá to zhruba 4-6 týdnů. Klíčky by měly být silné a asi 2 cm dlouhé.
Nakličování sadby musí vždy probíhat na světle, ve tmě by se klíčky vytahovaly a sadba by ztratila na kvalitě.

VÝSADBA:
Od dubna do května podle povětrnostních podmínek a podmínek stanoviště. Naklíčené hlízy umístěte do brázdy klíčky nahoru.
Nad brázdami vytvoříme hrůbky.

HLOUBKA VÝSADBY:
Asi 5–10 cm (správná hloubka výsadby je asi dvojnásobek tloušťky hlízy).

VÝSADBOVÁ VZÁDLENOST:
30 cm

ROZTEČ ŘÁDKŮ:
60 cm

PŘIHRNOVÁNÍ BRAMBOR:
Do doby, než rostliny dosáhnou výšky 20 cm, záhon pouze okopáváme, ničíme plevel a provzdušňujeme půdu. Když rostliny měří 20-30 cm začneme s přihrnováním. Přihrnování podporuje tvorbu dalších kořenů, stolonů a hlíz.

SKLIZEŇ:
Čas pro sklizeň nastává v době, kdy nať žloutne a polehává. Při sklizni postupujte opatrně, aby nedošlo k poškození hlízy. Podkopněte hrůbky a hlízy seberte. Očistěte z nich zeminu a nechte je oschnout.

PLÍSEŇ BRAMBOROVÁ:
je choroba způsobená houbou Phytophthora infestans. V chladných a vlhkých letech může způsobit snížení sklizně plodů až o 90 %.
Projevuje se tak, že na listech vznikají neohraničené, vodnaté, později hnědé skvrny, které se rychle šíří. Napadené rostliny postupně odumírají. Poškozené mohou být i hlízy.
Prevence: pěstujte brambory na slunném stanovišti s dobrým prouděním vzduchu. Preventivně nebo při prvních příznacích napadení můžete využít postřik fungicidy.

MANDELINKA BRAMBOROVÁ:
Je nejčastější škůdce brambor. Brouci i larvy požírají listy a likvidují tak úrodu. Rostliny pravidelně kontrolujte a sbírejte případné brouky i larvy. Prohlížejte také spodní stranu listů a pokud najdete žlutá vajíčka, odstraňte je nebo rozmáčkněte. Proti larvám lze např. preventivně použít postřik na bázi neemového oleje.

VÝBĚR ODRŮDY:
Podle délky vegetační doby:
•velmi rané sklizeň 90-110 dní od zasazení
•rané sklizeň 110-120 dní od zasazení
•polorané sklizeň 120-130 dní od zasazení
•polopozdní sklizeň 130-145 dní od zasazení
•pozdní sklizeň více než 145 dní od zasazení

Podle varného typu. Varný typ, charakterizuje využití vařených hlíz.
A – pevné hlízy, do salátů, jako příloha
B – středně pevné hlízy, univerzální, pro přípravu jídel všeho druhu, jako příloha
C – měkké hlízy, moučnaté především pro přípravu těst a kaší

Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené