Nastavení cookies
Tento web používá cookies, které jsou nezbytné pro technický provoz webu a jsou vždy povoleny. Ostatní cookies, které zvyšují pohodlí při používání tohoto webu, např. se používají pro přímou reklamu nebo pro usnadnění interakce s jinými webovými stránkami a sociálními sítěmi, jsou povoleny pouze s vaším souhlasem.
Konfigurace
Vyžadováno technicky
Tyto cookies jsou nezbytné pro základní funkce obchodu.
CSRF-Token
Cookie nastavení
Individuální ceny
Odmítnout všechny cookies
PayPal-Zahlungen
Povolit všechny cookies
Ukládání do mezipaměti, přizpůsobené zákazníkům
Uznání zákazníka
Vybraný obchod
Zasedání
Změnit měnu
Komfortní funkce
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby bylo nakupování snadnější, například pro poznání návštěvníka.
Poznámka
Statistiky a sledování
Facebook Pixel
Google Ads
Google Analytics
Partnerský program
Rozpoznávací zařízení
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.
Blaue St. Galler, brambory
Solanum tuberosum - Objednací číslo 9906079
Počet kusů v balení:5 ks Oválné hlízy s hladkou, tmavě modrou slupkou a modrofialovou dužinou. Barva zůstane zachována i po tepelné úpravě. Brambory mají krémovou chuť a konzistenci. Lze je zpracovat například na různé pyré a kaše, nebo hranolky. Středně raná odrůda, která se vysazuje během dubna a sklízet brambory je možné během srpna. Hlízy váží 50–100 g. Vysoká odolnost proti háďátku bramborovému. Balení 5 hlíz.
STANOVIŠTĚ:
Slunné až polostinné, vzdušné
PŮDA:
Lehká až středně těžká, humózní, kyprá.
Brambory špatně snáší těžké a podmáčené půdy.
NAKLIČOVÁNÍ SADBY:
během února až začátkem března hlízy naskládejte do bedýnek tak, aby část s více očky směřovala vzhůru, bedýnky umístěte na světlé místo s teplotou 12–15 °C a nechte hlízy naklíčit, trvá to zhruba 4-6 týdnů. Klíčky by měly být silné a asi 2 cm dlouhé.
Nakličování sadby musí vždy probíhat na světle, ve tmě by se klíčky vytahovaly a sadba by ztratila na kvalitě.
VÝSADBA:
Od dubna do května podle povětrnostních podmínek a podmínek stanoviště. Naklíčené hlízy umístěte do brázdy klíčky nahoru.
Nad brázdami vytvoříme hrůbky.
HLOUBKA VÝSADBY:
Asi 5–10 cm (správná hloubka výsadby je asi dvojnásobek tloušťky hlízy).
VÝSADBOVÁ VZÁDLENOST:
30 cm
ROZTEČ ŘÁDKŮ:
60 cm
PŘIHRNOVÁNÍ BRAMBOR:
Do doby, než rostliny dosáhnou výšky 20 cm, záhon pouze okopáváme, ničíme plevel a provzdušňujeme půdu. Když rostliny měří 20-30 cm začneme s přihrnováním. Přihrnování podporuje tvorbu dalších kořenů, stolonů a hlíz.
SKLIZEŇ:
Čas pro sklizeň nastává v době, kdy nať žloutne a polehává. Při sklizni postupujte opatrně, aby nedošlo k poškození hlízy. Podkopněte hrůbky a hlízy seberte. Očistěte z nich zeminu a nechte je oschnout.
PLÍSEŇ BRAMBOROVÁ:
je choroba způsobená houbou Phytophthora infestans. V chladných a vlhkých letech může způsobit snížení sklizně plodů až o 90 %.
Projevuje se tak, že na listech vznikají neohraničené, vodnaté, později hnědé skvrny, které se rychle šíří. Napadené rostliny postupně odumírají. Poškozené mohou být i hlízy.
Prevence: pěstujte brambory na slunném stanovišti s dobrým prouděním vzduchu. Preventivně nebo při prvních příznacích napadení můžete využít postřik fungicidy.
MANDELINKA BRAMBOROVÁ:
Je nejčastější škůdce brambor. Brouci i larvy požírají listy a likvidují tak úrodu. Rostliny pravidelně kontrolujte a sbírejte případné brouky i larvy. Prohlížejte také spodní stranu listů a pokud najdete žlutá vajíčka, odstraňte je nebo rozmáčkněte. Proti larvám lze např. preventivně použít postřik na bázi neemového oleje.
VÝBĚR ODRŮDY:
Podle délky vegetační doby:
•velmi rané sklizeň 90-110 dní od zasazení
•rané sklizeň 110-120 dní od zasazení
•polorané sklizeň 120-130 dní od zasazení
•polopozdní sklizeň 130-145 dní od zasazení
•pozdní sklizeň více než 145 dní od zasazení
Podle varného typu. Varný typ, charakterizuje využití vařených hlíz.
A – pevné hlízy, do salátů, jako příloha
B – středně pevné hlízy, univerzální, pro přípravu jídel všeho druhu, jako příloha
C – měkké hlízy, moučnaté především pro přípravu těst a kaší
Slunné až polostinné, vzdušné
PŮDA:
Lehká až středně těžká, humózní, kyprá.
Brambory špatně snáší těžké a podmáčené půdy.
NAKLIČOVÁNÍ SADBY:
během února až začátkem března hlízy naskládejte do bedýnek tak, aby část s více očky směřovala vzhůru, bedýnky umístěte na světlé místo s teplotou 12–15 °C a nechte hlízy naklíčit, trvá to zhruba 4-6 týdnů. Klíčky by měly být silné a asi 2 cm dlouhé.
Nakličování sadby musí vždy probíhat na světle, ve tmě by se klíčky vytahovaly a sadba by ztratila na kvalitě.
VÝSADBA:
Od dubna do května podle povětrnostních podmínek a podmínek stanoviště. Naklíčené hlízy umístěte do brázdy klíčky nahoru.
Nad brázdami vytvoříme hrůbky.
HLOUBKA VÝSADBY:
Asi 5–10 cm (správná hloubka výsadby je asi dvojnásobek tloušťky hlízy).
VÝSADBOVÁ VZÁDLENOST:
30 cm
ROZTEČ ŘÁDKŮ:
60 cm
PŘIHRNOVÁNÍ BRAMBOR:
Do doby, než rostliny dosáhnou výšky 20 cm, záhon pouze okopáváme, ničíme plevel a provzdušňujeme půdu. Když rostliny měří 20-30 cm začneme s přihrnováním. Přihrnování podporuje tvorbu dalších kořenů, stolonů a hlíz.
SKLIZEŇ:
Čas pro sklizeň nastává v době, kdy nať žloutne a polehává. Při sklizni postupujte opatrně, aby nedošlo k poškození hlízy. Podkopněte hrůbky a hlízy seberte. Očistěte z nich zeminu a nechte je oschnout.
PLÍSEŇ BRAMBOROVÁ:
je choroba způsobená houbou Phytophthora infestans. V chladných a vlhkých letech může způsobit snížení sklizně plodů až o 90 %.
Projevuje se tak, že na listech vznikají neohraničené, vodnaté, později hnědé skvrny, které se rychle šíří. Napadené rostliny postupně odumírají. Poškozené mohou být i hlízy.
Prevence: pěstujte brambory na slunném stanovišti s dobrým prouděním vzduchu. Preventivně nebo při prvních příznacích napadení můžete využít postřik fungicidy.
MANDELINKA BRAMBOROVÁ:
Je nejčastější škůdce brambor. Brouci i larvy požírají listy a likvidují tak úrodu. Rostliny pravidelně kontrolujte a sbírejte případné brouky i larvy. Prohlížejte také spodní stranu listů a pokud najdete žlutá vajíčka, odstraňte je nebo rozmáčkněte. Proti larvám lze např. preventivně použít postřik na bázi neemového oleje.
VÝBĚR ODRŮDY:
Podle délky vegetační doby:
•velmi rané sklizeň 90-110 dní od zasazení
•rané sklizeň 110-120 dní od zasazení
•polorané sklizeň 120-130 dní od zasazení
•polopozdní sklizeň 130-145 dní od zasazení
•pozdní sklizeň více než 145 dní od zasazení
Podle varného typu. Varný typ, charakterizuje využití vařených hlíz.
A – pevné hlízy, do salátů, jako příloha
B – středně pevné hlízy, univerzální, pro přípravu jídel všeho druhu, jako příloha
C – měkké hlízy, moučnaté především pro přípravu těst a kaší
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené