Blaue St. Galler, brambory
Blaue St. Galler, brambory
   
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.

Blaue St. Galler, brambory

Solanum tuberosum - Objednací číslo 9906079
Počet kusů v balení:5 ks
Oválné hlízy s hladkou, tmavě modrou slupkou a modrofialovou dužinou. Barva zůstane zachována i po tepelné úpravě. Brambory mají krémovou chuť a konzistenci. Lze je zpracovat například na různé pyré a kaše, nebo hranolky. Středně raná odrůda, která se vysazuje během dubna a sklízet brambory je možné během srpna. Hlízy váží 50–100 g. Vysoká odolnost proti háďátku bramborovému. Balení 5 hlíz.
268,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

STANOVIŠTĚ:
Slunné až polostinné, vzdušné

PŮDA:
Lehká až středně těžká, humózní, kyprá.
Brambory špatně snáší těžké a podmáčené půdy.

NAKLIČOVÁNÍ SADBY:
během února až začátkem března hlízy naskládejte do bedýnek tak, aby část s více očky směřovala vzhůru, bedýnky umístěte na světlé místo s teplotou 12–15 °C a nechte hlízy naklíčit, trvá to zhruba 4-6 týdnů. Klíčky by měly být silné a asi 2 cm dlouhé.
Nakličování sadby musí vždy probíhat na světle, ve tmě by se klíčky vytahovaly a sadba by ztratila na kvalitě.

VÝSADBA:
Od dubna do května podle povětrnostních podmínek a podmínek stanoviště. Naklíčené hlízy umístěte do brázdy klíčky nahoru.
Nad brázdami vytvoříme hrůbky.

HLOUBKA VÝSADBY:
Asi 5–10 cm (správná hloubka výsadby je asi dvojnásobek tloušťky hlízy).

VÝSADBOVÁ VZÁDLENOST:
30 cm

ROZTEČ ŘÁDKŮ:
60 cm

PŘIHRNOVÁNÍ BRAMBOR:
Do doby, než rostliny dosáhnou výšky 20 cm, záhon pouze okopáváme, ničíme plevel a provzdušňujeme půdu. Když rostliny měří 20-30 cm začneme s přihrnováním. Přihrnování podporuje tvorbu dalších kořenů, stolonů a hlíz.

SKLIZEŇ:
Čas pro sklizeň nastává v době, kdy nať žloutne a polehává. Při sklizni postupujte opatrně, aby nedošlo k poškození hlízy. Podkopněte hrůbky a hlízy seberte. Očistěte z nich zeminu a nechte je oschnout.

PLÍSEŇ BRAMBOROVÁ:
je choroba způsobená houbou Phytophthora infestans. V chladných a vlhkých letech může způsobit snížení sklizně plodů až o 90 %.
Projevuje se tak, že na listech vznikají neohraničené, vodnaté, později hnědé skvrny, které se rychle šíří. Napadené rostliny postupně odumírají. Poškozené mohou být i hlízy.
Prevence: pěstujte brambory na slunném stanovišti s dobrým prouděním vzduchu. Preventivně nebo při prvních příznacích napadení můžete využít postřik fungicidy.

MANDELINKA BRAMBOROVÁ:
Je nejčastější škůdce brambor. Brouci i larvy požírají listy a likvidují tak úrodu. Rostliny pravidelně kontrolujte a sbírejte případné brouky i larvy. Prohlížejte také spodní stranu listů a pokud najdete žlutá vajíčka, odstraňte je nebo rozmáčkněte. Proti larvám lze např. preventivně použít postřik na bázi neemového oleje.

VÝBĚR ODRŮDY:
Podle délky vegetační doby:
•velmi rané sklizeň 90-110 dní od zasazení
•rané sklizeň 110-120 dní od zasazení
•polorané sklizeň 120-130 dní od zasazení
•polopozdní sklizeň 130-145 dní od zasazení
•pozdní sklizeň více než 145 dní od zasazení

Podle varného typu. Varný typ, charakterizuje využití vařených hlíz.
A – pevné hlízy, do salátů, jako příloha
B – středně pevné hlízy, univerzální, pro přípravu jídel všeho druhu, jako příloha
C – měkké hlízy, moučnaté především pro přípravu těst a kaší

Nedávno zobrazené