Rosara, brambory (2,5 kg)
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.

Rosara, brambory (2,5 kg)

Solanum tuberosum - Objednací číslo 9925682
Počet kusů v balení:1 ks
Velmi raná konzumní odrůda s červenou hladkou slupkou. Varný typ BA. Hlízy jsou středně velké, oválné. Dužina má žlutou barvu. Rosara je vysoce odolná vůči virovým chorobám, má zvýšenou odolnost proti strupovitosti. Je odolná proti rakovině bramborové i háďátku bramborovému. Balení 2,5 kg.
299,0 Kč / balení

Cena s DPH bez nákladů na dopravu

STANOVIŠTĚ:
Slunné až polostinné, vzdušné

PŮDA:
Lehká až středně těžká, humózní, kyprá.
Brambory špatně snáší těžké a podmáčené půdy.

NAKLIČOVÁNÍ SADBY:
během února až začátkem března hlízy naskládejte do bedýnek tak, aby část s více očky směřovala vzhůru, bedýnky umístěte na světlé místo s teplotou 12–15 °C a nechte hlízy naklíčit, trvá to zhruba 4-6 týdnů. Klíčky by měly být silné a asi 2 cm dlouhé.
Nakličování sadby musí vždy probíhat na světle, ve tmě by se klíčky vytahovaly a sadba by ztratila na kvalitě.

VÝSADBA:
Od dubna do května podle povětrnostních podmínek a podmínek stanoviště. Naklíčené hlízy umístěte do brázdy klíčky nahoru.
Nad brázdami vytvoříme hrůbky.

HLOUBKA VÝSADBY:
Asi 5–10 cm (správná hloubka výsadby je asi dvojnásobek tloušťky hlízy).

VÝSADBOVÁ VZÁDLENOST:
30 cm

ROZTEČ ŘÁDKŮ:
60 cm

PŘIHRNOVÁNÍ BRAMBOR:
Do doby, než rostliny dosáhnou výšky 20 cm, záhon pouze okopáváme, ničíme plevel a provzdušňujeme půdu. Když rostliny měří 20-30 cm začneme s přihrnováním. Přihrnování podporuje tvorbu dalších kořenů, stolonů a hlíz.

SKLIZEŇ:
Čas pro sklizeň nastává v době, kdy nať žloutne a polehává. Při sklizni postupujte opatrně, aby nedošlo k poškození hlízy. Podkopněte hrůbky a hlízy seberte. Očistěte z nich zeminu a nechte je oschnout.

PLÍSEŇ BRAMBOROVÁ:
je choroba způsobená houbou Phytophthora infestans. V chladných a vlhkých letech může způsobit snížení sklizně plodů až o 90 %.
Projevuje se tak, že na listech vznikají neohraničené, vodnaté, později hnědé skvrny, které se rychle šíří. Napadené rostliny postupně odumírají. Poškozené mohou být i hlízy.
Prevence: pěstujte brambory na slunném stanovišti s dobrým prouděním vzduchu. Preventivně nebo při prvních příznacích napadení můžete využít postřik fungicidy.

MANDELINKA BRAMBOROVÁ:
Je nejčastější škůdce brambor. Brouci i larvy požírají listy a likvidují tak úrodu. Rostliny pravidelně kontrolujte a sbírejte případné brouky i larvy. Prohlížejte také spodní stranu listů a pokud najdete žlutá vajíčka, odstraňte je nebo rozmáčkněte. Proti larvám lze např. preventivně použít postřik na bázi neemového oleje.

VÝBĚR ODRŮDY:
Podle délky vegetační doby:
•velmi rané sklizeň 90-110 dní od zasazení
•rané sklizeň 110-120 dní od zasazení
•polorané sklizeň 120-130 dní od zasazení
•polopozdní sklizeň 130-145 dní od zasazení
•pozdní sklizeň více než 145 dní od zasazení

Podle varného typu. Varný typ, charakterizuje využití vařených hlíz.
A – pevné hlízy, do salátů, jako příloha
B – středně pevné hlízy, univerzální, pro přípravu jídel všeho druhu, jako příloha
C – měkké hlízy, moučnaté především pro přípravu těst a kaší

Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené