Nastavení cookies
Tento web používá cookies, které jsou nezbytné pro technický provoz webu a jsou vždy povoleny. Ostatní cookies, které zvyšují pohodlí při používání tohoto webu, např. se používají pro přímou reklamu nebo pro usnadnění interakce s jinými webovými stránkami a sociálními sítěmi, jsou povoleny pouze s vaším souhlasem.
Konfigurace
Vyžadováno technicky
Tyto cookies jsou nezbytné pro základní funkce obchodu.
CSRF-Token
Cookie nastavení
Individuální ceny
Odmítnout všechny cookies
PayPal-Zahlungen
Povolit všechny cookies
Ukládání do mezipaměti, přizpůsobené zákazníkům
Uznání zákazníka
Vybraný obchod
Zasedání
Změnit měnu
Komfortní funkce
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby bylo nakupování snadnější, například pro poznání návštěvníka.
Poznámka
Statistiky a sledování
Facebook Pixel
Google Ads
Google Analytics
Partnerský program
Rozpoznávací zařízení
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.
Shiitake - hmoždinky
Lentinus edodes Shitake - Objednací číslo 7700419
Počet kusů v balení:1 ks Houževnatec jedlý. Světle hnědý až hnědý klobouk, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti centimetrů. Shiitake patří podobně jako hlíva ústřičná mezi dřevokazné houby. Lahodná, kořeněná chuť a výrazné aroma. Obsahuje množství zdraví prospěšných látek, které se v nejúčinnější formě vyskytují v čerstvých plodnicích. Konzumace je doporučována k prevenci a léčbě mnoha civilizačních chorob a k posílení celkové obranyschopnosti organismu. Shiitake účinně snižuje hladinu cholesterolu, působí proti vysokému krevnímu tlaku a upravuje hladinu cukru v krvi. Velmi významné jsou též účinky antialergické, protivirové a preventivně protinádorové, shiitake je už podle historických herbářů označována za protirakovinnou houbu. Pomáhá při arterioskleróze a chorobách srdce a cév, je tedy i v těchto případech složkou vhodné diety. Houbovou násadu shiitake dodáváme ve formě dřevěných kolíčku – hmoždinek, které vložíte do vrtaných děr v silné větvi nebo špalíku dřeva.
Pěstování hub shiitake na dřevě ■Hmoždinky (dřevěné kolíčky) naočkované podhoubí musí mít bílou až světle okrovou barvu a příjemnou vůni. Lze je skladovat v lednici při teplotě +2° C až +10° C po dobu až 4 týdnů. ■Jaké dřevo? Ideálně dřevo z listnatých druhů, dřevo jehličnanů je v tomto případě nevhodné! Shiitake - dub, buk, kaštan, olše, bříza Hlíva ústřičná a hlíva citrónová - buk, ovocné stromy, bříza, topol, vrba Šupinovka - topol, buk, dub, vrba, bříza 1 balení hmoždinek (20 ks) vystačí podle průměru a druhu naočkování pro 1-2 kulatiny. Shiitake upřednostňuje větve o délce cca 1 m a průměru 10 - 25 cm. Ostatní druhy hub rostou lépe na silném špalku od 20 cm v průměru a délce 30 - 40 cm. Dřevo by mělo být čerstvé (syrové), tzn. ne starší než 6 měsíců. Dřevo musí být zdravé a kůra co nejméně porušená. Pokud se ve dřevě ukazují trhliny, praskliny je již příliš suché a je nutné ho před použití namočit na 24 hodin do vody. ■Naočkování Základem je naočkovat vybraný kus dřeva dostatečným počtem hmoždinek tak, aby ho podhoubí dobře prorostlo. Pokud budete hmoždinkami šetřit, může to být na škodu. Rychlé rozrůstání podhoubí zabrání rozšíření konkurenčních organismů a kontaminaci jiným podhoubím. Pomocí 8 mm vrtáku vyvrtejte na různých místech vybraného kusu dřeva, 50 mm hluboké díry (piliny nevadí, ale jinak udržujte otvory čisté). Do každé díry vložte jednu hmoždinku, měly by dobře zapadnout a mít kontakt se dřevem, to pomůže rozrůstání podhoubí. Otvory uzavřete pomocí fólie, lepicí pásky, korku, jílu apod., aby hmoždinky nemohly vypadnout a zabránilo se kontaminaci. ■Růst podhoubí Naočkované dřevo dejte na vlhké, stinné, před větrem chráněné místo v zahradě. Vhodný je i skleník nebo pařeniště. Podhoubí roste při teplotách nad +10° C nejrychleji při teplotách +25° C. Dbejte na to, aby teplota nepřekročila +38° C, došlo by k úhynu podhoubí. Podle druhu dřeva, teploty a vlhkosti trvá prorůstání podhoubí u měkkého dřeva cca 1 rok u tvrdého dřeva až 2 roky. Teprve po této době lze počítat s první sklizní. Po cca 10 týdnech a teplotách nad +15° C již není mráz škodlivý. ■UPOZORNĚNÍ Sucho, ale naopak i příliš mnoho vody mohou během růstu podhoubí škodit. Při dlouhodobém suchu, dřevo pravidelně zalévejte. Naopak pokud je déle trvající období dešťů je vhodné dřevo zakrýt. Použít lze vrstvu chvojí, ale i fólii nebo fóliový tunel. V tomto případě je nutné zajistit dostatečné větrání a výměnu vzduchu. Výjimku tvoří hlíva ústřičná a hlíva citrónová. Fólie zvyšuje koncentraci oxidu uhličitého, což pomáhá růstu podhoubí. Pro minimální výměnu vzduchu vytvořte ve fólii několik malých otvorů. ■Kontrola Jestli dřevo dobře prorůstá podhoubím, zjistíte podle bílo-žlutých fleků v místě navrtaných otvorů. Nebo podle bělavých mycelií, které se rozrůstají pod kůrou. Nejpozději nyní umístěte dřevo na konečné stanoviště, kde bude následující roky plodit. Odstraňte lepicí pásku, případně fólii. ■Růst hub – sklizeň Rozhodujícími faktory pro sklizeň je vzdušná vlhkost a teplota. Všechny houby na dřevě čerpají živiny a vlhkost z půdy. Položte proto dřevo na půdu nebo ho zahrabte cca 15 cm hluboko. Na zimu doporučujeme dřevo zakrýt chvojí, listí nebo slámou. Příliš mnoho vlhkosti by mohlo škodit. Zatímco pro růst podhoubí potřebují všechny druhy hub zhruba stejnou teplotu, tak pro růst plodnic preferují jednotlivé druhy teploty odlišné. Při déle trvajících vysokých teplotách nebo při absenci nočního ochlazení se růst nových hub může zastavit. Druh houby Teploty pro růst hub Hlíva ústřičná +8° C až +23° C Hlíva citrónová +10° C až +25° C Šupinovka +10° C až +20° C Shiitake +15° C až +25° C Nejlépe chutnají mladé plodnice, kterým se začíná rozevírat klobouk. Houby sbírejte opatrně, lehkým vytočením, tak abyste neporušili ostatní plodnice. Neponechávejte staré, přerostlé plodnice ani zbytky hub. Přitahují mouchy a červy. ■UPOZORNĚNÍ Než začnete houby sklízet a konzumovat, ujistěte se, že se opravdu jedná o druh, pro který jste založili kulturu. Ve vzduchu nebo v zemi se běžně vyskytují spory hub, které mohly místo založení vaší kultury kontaminovat a začít také plodit. HOUBY, KTERÉ NEZNÁTE, NEJEZTE! ■Další informace Myslete na to, že slimáci a šneci také milují houby. Pokuste se proto jim zabránit v přístupu k místu, kde máte založenou kulturu. Mohli by Vám snadno zlikvidovat celou úrodu. Využít lze např. hrubý a špičatý materiál (hobliny, drcené skořápky, drobný štěrk), ze kterého vytvoříte kolem místa založení kultury kruh. Použít lze také granule proti slimákům či jiné prostředky. V chladničce lze houby uchovat až 4 dny. Houby rychle nasávají vodu a tím ztrácejí své aroma, čistěte je pokud možno papírovou utěrkou nebo mírně navlhčeným hadříkem. Nožem odstraňte spodní část třeně. Houby nebo již připravené pokrmy z nich můžete také zamrazit
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené