Nastavení cookies
Tento web používá cookies, které jsou nezbytné pro technický provoz webu a jsou vždy povoleny. Ostatní cookies, které zvyšují pohodlí při používání tohoto webu, např. se používají pro přímou reklamu nebo pro usnadnění interakce s jinými webovými stránkami a sociálními sítěmi, jsou povoleny pouze s vaším souhlasem.
Konfigurace
Vyžadováno technicky
Tyto cookies jsou nezbytné pro základní funkce obchodu.
CSRF-Token
Cookie nastavení
Individuální ceny
Odmítnout všechny cookies
PayPal-Zahlungen
Povolit všechny cookies
Ukládání do mezipaměti, přizpůsobené zákazníkům
Uznání zákazníka
Vybraný obchod
Zasedání
Změnit měnu
Komfortní funkce
Tyto soubory cookie se používají k tomu, aby bylo nakupování snadnější, například pro poznání návštěvníka.
Poznámka
Statistiky a sledování
Facebook Pixel
Google Ads
Google Analytics
Partnerský program
Rozpoznávací zařízení
Upozornění! Rostliny nejsou sériově vyráběným produktem, jedná se o živé organismy, proto se mezi jednotlivými kusy mohou objevit rozdíly. Na ilustračních fotografiích jsou vyobrazeny starší rostliny pěstované za optimálních podmínek. Pro danou fotografii je vždy vybraný nejvhodnější kus v optimální růstové fázi. Jednotlivé rostliny se mohou do určité míry lišit tvarem, barvou, velikostí a vzhledem. Toto nemá vliv na kvalitu rostliny.
Hlíva máčková - do volné půdy
Pleurotus eryngii - Objednací číslo 7700847
Počet kusů v balení:1 ks Přezdívaná také hlíva královská. Vypěstujte si tuto lahůdku doma. Béžové až tmavě hnědé klobouky zakrývají silnou k zemi se rozšiřující třeň. Excelentní aroma a jemnost. Až 300 g vážící plodnice. Lze dobře skladovat v chladu. Kultura určená pro pěstování ve volné půdě.
Stanoviště | stinné |
Balení obsahuje slisovaný substrát a balení hmoždinek (kolíčků) naočkovaných podhoubím nebo balení slámy naočkované podhoubím – podle aktuálních dispozic. Pěstební substrát je stejný pro všechny druhy hub, které lze pěstovat ve volné půdě. Naočkovanou slámu můžete skladovat v chladničce při teplotě +2° C až +6° C po dobu 4 týdnů. Hmoždinky lze také skladovat v chladničce po dobu až 1 roku. Nejvhodnější doba pro založení kultury v zahradě je od března do října (tedy období, kdy není promrzlá půda). Houby pak rostou podle druhu a podmínek od února do listopadu. ■Příprava substrátu: Slisovaný substrát dejte do větší nádoby a zalijte 8 litry teplé vody (do 50o C). Nechte nabobtnat, trvá to zhruba jednu hodinu. Poté pomocí lopatky nebo tyčky substrát dobře promíchejte. Všechna voda by se do něj měla vsáknout. Substrát by měl být vlhký, ale ne přemokřený. Pokud se tak stane, přebytečnou vodu vymačkejte. Vyberte v zahradě vhodné stanoviště. Nejlépe stinné a chráněné před větrem. Vhodné je např. stanoviště pod keři nebo stromy. Vyhněte se pokud možno jehličnanům, půda pod nimi není vhodná pro pěstování těchto druhů hub. Pro pěstování vykopejte jámu o rozměrech cca 40 x 40 cm a 15 cm hlubokou. Do vykopané jámy vložte navlhčený substrát. Pokud by jáma byla příliš velká, shrňte substrát stranou a vzniklé místo vyplňte vykopanou zeminou. Mezi povrchem substrátu a povrchem půdy by neměla být mezera vyšší než 3 -4 cm. ■Založení kultury: Pracujte čistýma rukama. Ze sáčku vyjměte hmoždinky a rovnoměrně je rozdělte (zastrkejte) do substrátu v jámě. Udělejte dírku prstem, vložte hmoždinku a jemně zakryjte. Pokud jste obdrželi naočkovanou slámu, opatrně ji rozdělte/nakrájejte na 10 -15 kousků a ty zastrkejte do substrátu. Jemně přitlačte. Jámu zakryjte 3-4 cm vykopané zeminy. Pokud by půda byla těžká (jílovitá), použijte raději k zakrytí kvalitní kompost, zahradnický substrát nebo rašelinu. V žádném případě nepoužívejte mulčovací kůru! ■Doba růstu: Podhoubí roste při teplotě od +100 C, nejrychleji při teplotách +20° C až +25° C. Teploty nad +38° C podhoubí zabíjejí. Podle teploty a vzdušné vlhkosti trvá růst podhoubí 3-6 měsíců. Během tohoto období by kultura neměla být vystavena mrazu. Při teplotách pod -10° C místo, kde byla kultura založena, zakryjte chvojím, vrstvou listí apod. Zakrytí je vhodné i při dlouhotrvajícím dešti. Naopak při vysokých teplotách je vhodné substrát navlhčit, nepřemokřovat! Houby vyrůstají v okruhu až 1 metr od naočkované oblasti. Plodí ve vlnách, při optimálních podmínkách až po dobu 2 let. Vyšší vzdušná vlhkost (jako v lese) je výhodou, můžete si pomoci zakrytím např. fóliovým tunelem, jinak houby porostou podle povětrnostních podmínek. ■Růst hub - sklizeň Na jaře založené kultury začínají plodit podle povětrnostních podmínek a vzdušné vlhkosti za 2- 6 měsíců. Kultury založené na podzim začínají plodit od května/června následujícího roku. Sklízet můžete začít, až plodnice dorostou do Vámi požadované velikosti. Nejlépe chutnají mladé plodnice, kterým se začíná rozevírat klobouk. Houby sbírejte opatrně lehkým vytočením tak, abyste neporušili ostatní plodnice. V substrátu neponechávejte staré, přerostlé plodnice ani zbytky hub. Přitahují mouchy a červy. Zatímco pro růst podhoubí potřebují všechny druhy hub zhruba stejnou teplotu, tak pro růst plodnic preferují jednotlivé druhy teploty odlišné. Při déle trvajících vysokých teplotách nebo při absenci nočního ochlazení se růst nových hub může zastavit. DRUH TEPLOTA PRO RŮST HUB Hlíva ústřičná +6°C až +24°C Hlíva citrónová +6°C až +24°C Límcovka obrovská +8°C až +30°C Hlíva máčková +10°C až +18°C Šupinovka +10°C až +20°C ■UPOZORNĚNÍ Než začnete houby sklízet a konzumovat, ujistěte se, že se opravdu jedná o druh, pro který jste založili kulturu. Ve vzduchu nebo v zemi se běžně vyskytují spory hub, které mohly místo založení vaší kultury kontaminovat a začít také plodit. HOUBY, KTERÉ NEZNÁTE, NEJEZTE! ■Další informace Myslete na to, že slimáci a šneci také milují houby. Pokuste se proto jim zabránit v přístupu k místu, kde máte založenou kulturu. Mohli by Vám snadno zlikvidovat celou úrodu. Využít lze např. hrubý a špičatý materiál (hobliny, drcené skořápky, drobný štěrk), ze kterého vytvoříte kolem místa založení kultury kruh. Použít lze také granule proti slimákům či jiné prostředky. V chladničce lze houby uchovat až 4 dny. Houby rychle nasávají vodu a tím ztrácejí své aroma, čistěte je pokud možno papírovou utěrkou nebo mírně navlhčeným hadříkem. Nožem odstraňte spodní část třeně. Houby nebo již připravené pokrmy z nich můžete také zamrazit.
Zákazníci také kupují
Nedávno zobrazené